Se učit, se učit, se učit...

Není to tak dlouho, co jsem měla vážný rozhovor ohledně  odborného sebevzdělávání. Vedla jsem ho s jednou paní,  která absolvovala kurs jisté zahraniční techniky práce s tělem a jelikož k výuce tohoto předmětu není v celé střední Evropě nikdo autorizován, byl lektor cizinec a přednášel anglicky. No a protože anglicky nemluví, byl kurs tlumočen do češtiny. Simultánně. Jen pro ni.

Na otázku, jak se jí to líbilo,  odvětila zhruba toto: "No, když je to tady, mělo by to být česky nebo slovensky, aby si nikdo nepřipadal blbě. Přece v Čechách se mluví česky! A já s angličtinou do styku jinak nepřijdu a kdybych se měla učit cizí jazyky jen kvůli nějakému workshopu nebo tak,  tak je to strašná škoda času!" 

Co byste na to řekli?

"A není škoda umět a znát jen to, co někdo jiný přeložil do češtiny? Muset se spoléhat na to, že to udělal správně? Vždyť je to strašně omezující..."  pravila jsem, když jsem sdělení vstřebala,  jelikož coby učitelka (nejen) jazyků se setkávám spíš s lidmi, kterým "jen to, co je k dispozici u nás" prostě nestačí.

"Není to škoda. Mně stačí, co už umím teď. Na nějaké novinky jsem už v padesáti stará."

Zato já jsem buď mimo nebo nevím, jelikož bych pořád někam jezdila něco studovat, aby moji žáci náhodou netrpěli mou nedovzdělaností. Takže sotva jsem dorazila z Bratislavy z kursu Continua, už se těším na další, virtuální, který začíná 9. ledna, jsem první přihlášená a dostala jsem na něj slevu, no a že se mi dostala do ruky první veřejně dostupná knížka o Estill Voice Model, což je takový ohromně zajímavý přístup k výuce zpěvu, usoudila jsem, že velmi nutně potřebuju jet na celý pětidenní kurs. Našla jsem jeden moc pěkný, co se koná koncem února v Helsinkách a ač je pětidenní, stihne se za čtyři dny, což je vzhledem k finským cenám za nocleh v hostelu dost významná pomoc a ačkoli recenze mluví o velkém množství informací a fyzické náročnosti kursu, doufám, že horší než simultánní tlumočení bez dodaných podkladů, kterému mě tuhle vystavil jistý milý klient, to nebude. Další kurs probíhá v Helsinkách v květnu, ale kdo by jezdil do Finska na jaře,  kdy je tam relativně pěkně, když si tu zemi může vychutnat v době, kdy je tam přirozená zima, klouzavo, sníh a mráz, že jo, navíc kursy v Londýně a v Kodani jsou dražší a ten ve Stockholmu je zase švédsky, což bych sice teoreticky zvládnout měla, ale pokoušet to nebudu.

Už jsem napsala lektorce, což je Dánka, obšťastnila ji dojemným mailem V  DÁNŠTINĚ s dotazem, jak že je to s možnou slevou pro ubohé východoevropské přestárlé věčné studenty s handicapem (z fondu Erasmus+ to zaplatit prostě nejde, to už jsem bohužel zjistila). Momentálně zkoumám, jak to chodí v Helsinkách,  zamluvila jsem si pokoj v hostelu (dá se teda zrušit, to zas jo),  a přesně vím, kolik stojí pětidenní tramvajenka a letenky.

Důvodů, proč se do tohohle dobrodružství pustím, pokud to tedy jen trochu půjde, je hned několik.

1. Člověk se může něco nového učit kdykoli - i v únoru, považte! :-)
2. Tenhle kurs mi přijde jako logické pokračování toho, co jsem se naučila letos na jaře v Kodani a Amsterdamu.
3. Mám ráda pravou severskou zimu a sníh.
4. Autorka metodiky se do seriózního studia hlasu na vědecké úrovni na univerzitě pustila v osmačtyřiceti, doktorát si dělala v devětapadesáti a obchodní značku - školu - registrovala v sedmdesáti. Mám spoustu let náskok!
5. Na webových stránkách hudebky, pro kterou učím, se píše, že jezdíme studovat moderní postupy do zahraničí. Vadilo by mi, kdyby to byly jen reklamní kecy.




Bude s tím kursem  dost práce, asi.

Doufám, že to dám.

Držte mi palce!














Komentáře

  1. Helsinky jsou super i v zimě. A únor je tam mnohem lepší, než listopad. Zkusila bych univerzitní hostel pro zahraniční studenty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Univerzitní hostel v únoru ubytování hostům neposkytuje, ale mám zamluvený pokoj v hostelu na zastávce tramvaje, která jede "ke škole". Díky tomu, že jsem vychytala nějakou slevu, to ani není drahé, vyjde to na 1000 korun se snídaní, což je na Helsinki super - a pokud někoho přesvědčím, že chce jet se mnou, aby obsadil tu druhou postel, tak to bude za půlku.

      Vymazat
  2. únor je tak hroznej měsíc, že i univerzitní hostel zavře? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poskytuje ubytování pro veřejnost jen o letních prázdninách. :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky